Mi alapján válasszuk ki az étkezési módot az esküvőnkre?
2017-12-10 - Leila
A párok izgatottan várják az esküvőjüket, átgondolják lépésről lépésre a nagy nap forgatókönyvét, kezdve a reggeli készülődéstől egészen a buli zárásáig. Mint tudjuk az emberek szeretnek enni, nincs ez másképp a násznéppel sem. Gondosan meg kell terveznie a pároknak, hogy mikor milyen cateringgel készülnek a nap folyamán. A vendégváró falatkáktól elkezdve, a vacsorán, tortán és éjféli menün át minden étkezést időzíteni kell és részletekbe menőkig kidolgozni, mit szolgáljanak fel.
Egy kedves barátom tanácsára készült most el ez a poszt, akiknek az esküvője jövőre lesz és a mi esküvőnkön tapasztaltak miatt az elképzelésükkel ellentétes étkezési módot választottak végül.
Az esküvő napján a vacsora a legösszetettebb étkezés, mivel több fogásos, többnyire leves, főétel és desszert is szokott lenni. Mindezek a létszám és költségkeret függvényében lehetnek szélesebb kínálatúak is avagy szűkebbek.
Ma a vacsora három fő típusát fogom összehasonlítani és körbejárni, melyiket mikor érdemes választani.
Tányérszervizes étkezés:

Nem mondok meglepőt talán, de ebben az esetben tányérokon szolgálják fel az ételeket. A levest nagy edényekben az asztalokra helyezik és onnan lehet közvetlenül szedni a tányérba, vagy másik módszer, ha rögtön tányérban hozzák ki a levest, de ezt esküvők esetén a létszámra való tekintettel kerülni szokták.
Előnyei:
- A násznépnek nem kell sorban állnia, nem kell az asztalok és székek között átmászni teli tányárokkal, így biztos nem borul rájuk az ételük sem.
- Nincs tolongás az ételekért.
- A forgatókönyv ütemezését lehet tartani, mivel előre meghatározott menüt szolgálnak fel.
Hátrányai:
- Nincs választási lehetősége az asztalnál ülőknek, többnyire egy fajta levest, egy fajta főételt kapnak.
- Ehhez kapcsolódik, hogy az ifjú párnak szörnyen nehéz olyan ételt választani, ami mindenkinek megfelelhet.
- Ha elfogy az étel, nem tudnak az emberek maguktól újra szedni, kérniük kell a felszolgálóktól.
- Ami a legnagyobb gondot okozhatja az étel kiválasztásánál, hogy a mai világban sokan laktóz, glutén érzékenyek, vagy épp diétázik valaki, vagy szimplán allergiája van valamelyik ételre. Őket megkülönböztetni, esetleg nekik külön sütni főételt a szakácsnak is nehézkesebb lehet.
- Az emberi tényezőket figyelembe véve nagyon sok felszolgálót kíván ez a típusú étkezés. (leszedni a tányérokat és hozni az új fogást, kivéve, ha nem nagy létszámú az esküvő.)
Ezt a típusú étkezést pontosan a hátrányok többsége miatt nem használják, hiszen lehetetlen egyszerre 40-50 embernek megfelelni egy étellel. Esetleg kisebb 10-15 fős családi hangulatú – „csak vacsora” jellegű – esküvőre megfelelő választás lehet.
Tálszervizes étkezés:

A tálszervíz esetén 4-5 emberenként készítenek be az asztalokra levest és utána főételt is tálakon. Így az ültetéshez igazítva rakják a felszolgálók az asztalokra az ételeket.
Előnyei:
- Az előző típushoz hasonlóan itt sincs sorban állás, nem kell félni az ételek kiborításától, nem kell óvatosan emberek feje felett átemelni az ételeket.
- Egy tálon láthatjuk az egész kínálatot, az összes fajta köretet és húst, valamint vegetáriánus ételt is, mint például rántottsajt. (Jobb helyeken figyelnek arra, hogy a vegetáriánusok érdekében ne tegyék egy tálra a húsokkal az ő általuk fogyasztható ételeket.)
Hátrányai:
- Tapasztalatból írom, hogy a 4-5 főre szánt ételmennyiség esetén egy közkedveltebb étel hamar elfogy a tányérról, így nem feltétlen tudnak az emberek annyit és abból enni, amiből szeretnének.
- A tálakat nem töltik újra hiába fogy róla el 1-1 étel, így előfordulhat, hogy más – akár távolabbi – tálról kell szedni még ételt magunknak.
- A tálakon az ételek elhelyezése nem megfelelő. Alul vannak a köretek (rizs, krumpli, saláta) és rajta a húsok.
/Én akárhányszor próbáltam szedni ilyen tálakról, a köretből alig tudtam, mivel minden hús rá volt pakolva… inkább ettem kevesebbet, mint hogy leszórjam az ételt az asztalra./ - A speciális igényűeket nem lehet egy helyre ültetni és a külön kiszolgálás se jobb megoldás, csak abban az esetben, ha előre jelezték igényeiket.
Svédasztalos étkezés:

A svédasztalos étkezés egyre elterjedtebb és az előző kettőhöz képest szerintem a legpraktikusabb. Ennél a típusnál külön tálakban (cséving) tálalják az ételeket. A svédasztalos módnál a levest többnyire az asztalokhoz hozzák ki, ott a vendégek szednek maguknak, de a főételt már egy külön asztalról tudják szedni maguknak.
Előnyei:
- Az ételekből bárki bármennyit tud szedni, nincs előre meghatározott személyekre leosztott adag. (Étel fajtánkként azonban van maximális mennyiség.)
- Mindenki abból tud venni, amiből szeretne, tehát nem kell az elé rakott ételt megennie (tányérszerviz) vagy csak azokból válogatni, ami egy tálról (tálszervíz) jut neki. A svédasztal előnye, hogy mindent külön tárolnak, tehát a vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják a párolt zöldséget, rántott sajtot, gombát stb.
- A tálszervíz ellentéteként az ételek kiszedése egyszerű, nincsenek egymásra pakolva, könnyen látni miből mennyi van még.
- Az ételeket úgy tálalják, hogy nem az egész mennyiséget teszik ki, hanem meghagyják a lehetőséget, hogy újra töltsék az elfogyott ételeket.
Hátrányai:
- Sorba kell állni, türelmesen ételről ételre kell menni és abból szedni, ami a legjobban tetszik.
- A megrakott tányérokkal óvatosan kell közlekedni, főleg ha szűk hely áll rendelkezésre.
TIPP: A svédasztalt érdemes úgy helyezni, hogy ne fal mellé kerüljön, hanem körbejárható legyen, elkerülve a torlódást.
Véleményem szerint a svédasztalos étkeztetés kis-és nagylétszámú esküvő esetén is megfelelő lehet, így a három választás közül ezt tudom leginkább javasolni. :)